FANFARE CRESCENDO RATUM

Uniform en Actiecomité

De onmisbare motor achter alle geldacties is het Uniform- en Actiecomité. Het comité bestaat uit mensen die de vereniging een warm hart toedragen, daar soms wel of niet persoonlijk een relatie mee hebben ( familieleden die lid zijn, donateur zijn o.i.d). Zij zetten zich belangeloos en vrijwillig in voor onze vereniging De leden zijn dan ook erg blij met dit comité.

De Oud IJzer actie werd voor het eerst gehouden op 27 okto­ber 1979. Aanvankelijk werd deze één maal per anderhalf jaar gehouden, tegenwoordig jaar­lijks in maart. Leden van het comité maken samen met leden van de vereniging een rondgang door de buurtschappen Ratum, Huppel, Henxel, en Dorpbuurt en zamelen daar het oude ijzer in. Inwoners die de vereniging een warm hart toedragen, hebben dit meestal speciaal bewaard. Door het jaar heen staat er een container bij de firma Porskamp in Henxel, waar ook oud ijzer in gestort kan worden. Met z'n allen maken we er altijd een gezellige dag van met broodjes, koffie, erwtensoep en een biertje als afsluiting.
Wilt u Oud IJzer laten ophalen? Dat kan. Neem dan contact op met Jan Siebelink, tel. 0543-562449

Een 2e actie die al meer dan 25 jaar bestaat, is de Kniepertjes actie; het welbekende oud-jaars rolletjes bakken aan het eind van het jaar. De veelal vrouwelijke leden van de vereniging bakken deze waarna leden van het comité ze aan de man brengen. Gemiddeld worden er ieder jaar zo'n 27.000 kniepertjes gebakken!

 

 

 

 

De huidige leden zijn v.l.n.r.: Jan Damkot, Aad Bussem, Gerrit Piepers, Jannie Samberg, Raymond Tjallingi, Gerrie Krosenbrink, Domien Gebbink, Renee ten Damme en Louis Nijhuis 

Historie
Tot 1950 werd het actie comité  het Vaandelfonds genoemd. In 1950 kon het vaandel aan de vereniging worden aangeboden en toen werd de benaming gewijzigd naar "Boksen­fonds. U raadt het al... omdat de muzikanten nu "boksen" wilden hebben. Allereerst werd er gezorgd voor een pet, stropdas en zwarte sokken, en in 1961 konden de felbegeerde "boksen" worden aangeboden. Met dien verstande dat de dames nog wel een rok kregen..... In 1966, het boksenfonds is inmiddels omgedoopt tot “Uniformcomité “, werd het eerste, donkerblauwe uniform gekocht met bijhorende marsentasjes.

Eind jaren '70 zijn de eerste acties georganiseerd door het Uniform- en actie comité waarbij niet alleen de doelstelling was vervanging van de uniformen maar ook aanschaf van nieuwe instrumenten. Tot op heden is dat nog steeds zo. De opbrengsten van de jaarlijkse Oud IJzer actie en de Kniepertjes actie, maken het mogelijk om ieder jaar weer een mooie post instrumentarium / uniform op de begroting te zetten die grotendeel gefinancieerd word uit de opbrengst van deze acties.

In 1981, ter gelegenheid van het 35-jarig bestaan, werd het huidige kobalt blauwe uniform met zwarte broek aangeschaft. Dit keer ook broeken voor de dames, en dat was heel modern voor die tijd! Hiermee is Crescendo al jaren een heel herkenbaar orkest in het Winterswijkse, bekend om de strakke uitstraling en met een eigen geluid: "Doar kump de Roatumse muziek an!"