FANFARE CRESCENDO RATUM

Muzikale leiding

Erik Kluin

September 2011 start als muzikale leider Erik Kluin bij Fanfare Crescendo Ratum.
Ondanks zijn nog jonge leeftijd , toen 32, heeft hij al een indrukwekkende muzikale carriere.Ondertussen heeft Crescendo al meerdere successen met Erik behaald waarvan het landskampioenschap van de 2e divisie in en het behalen van de eerste prijs + promotie op het KNMO-concours in Zuthphen, beide in 2019, wel het hoogtepunt waren. 

Wie is Erik Kluin

Erik Kluin, woonachtig in Apeldoorn, werd op 18 Oktober 1979 te Ugchelen geboren en begon zijn muzikale loopbaan op zijn 8e jaar bij de plaatselijke harmonie.
Na het behalen van zijn A-examen op saxofoon stapte hij over op trombone en kreeg les via de muziekschool te Apeldoorn van Bart van den Brink en behaalde daar zijn muziekdiploma's.

Op zijn zestiende werd Erik als 1e trombonist aangenomen bij het Trompetterkorps Bereden Wapens, een beroepsfanfare van de Koninklijke Landmacht, waar hij tot 2002 gespeeld heeft.
In deze periode ging hij tevens studeren aan het conservatorium van Arnhem met als hoofdvak klassiek trombone bij Jilt Jansma, een studie die hij 2005 succesvol afsloot.

Hij volgde masterclasses bij o.a. Christian Lindbergh en het Meridian Arts Ensemble en speelde o.a. bij Het Gelders Orkest, het nationaal jeugd harmonieorkest, het nationaal jeugd fanfareorkest, het Gelders fanfare orkest en bij verschillende ad hoc symfonie orkesten.
In 2005 is Erik cum laude afgestudeerd aan het conservatorium Zwolle waar hij HaFaBra directie studeerde. Hij kreeg daar les van Tijmen Botma en Alex Schillings.

Erik is trombonedocent bij verschillende muziekverenigingen. Daarnaast is hij als dirigent verbonden aan enkele  fanfares en een brassband, te weten Crescendo Ratum,  KNA Lunteren, Harmonie Frisselstein en Symfonisch blaasorkest Loenen/Vreeland.

 

Henrike Oonk – van der Veer 

Henrike Oonk - van der Veer (1985) is geboren en getogen in Winterswijk. Sinds 2002
geeft ze trompet-, cornet- en bugellessen en in 2006 heeft ze haar diploma ‘Docent Muziek’ behaald aan het conservatorium te Enschede.

Sindsdien ben is ze op diverse scholen, een muziekschool en voor verschillende muziekverenigingen aan het werk geweest als docente muziek, docente culturele kunstzinnige vorming, docente algemene muzikale vorming, docente klein koper en als dirigente van samenspeelgroepjes en leerlingenorkesten.
In mei 2014 heeft Henrike een eigen muziekpraktijk (muziekpraktijk ‘de Klankmolen’) opgericht.      

Henrike heeft sinds september 2019 het Lego-orkest weer onder haar hoede terwijl ze als sind 2009 het samenspeelgroepje leidt. Daarnaast heeft ze het programma ontwikkeld voor de ‘minicursus muziek maakt je slim’ en het daarop volgende ‘instapjaar’. De minicursus en kennismakingslessen in groep 5 op basisschool ‘t Waliën zijn inmiddels jaarlijks terugkerende projecten die Henrike met veel plezier leidt.  

Ronny Wolterink

Ronny volgde zijn lessen aan de muziekschool te Winterswijk om hierna de richting “Klassiek Slagwerk” te kiezen aan het conservatorium te Enschede. Deze studie werd in 1997 met goed gevolg afgesloten aan de Hogeschool voor de Kunsten te Arnhem. Hij was als remplaçant meerdere malen werkzaam bij ‘Het Orkest van het Oosten’, ‘Het Gelders Orkest’, ‘Jeugd Orkest Nederland’, ‘Nordrhein-Westfälischer Jugendorchester’ en diverse (eu)regio-orkesten.

De laatste jaren regelmatig speelt hij regelmatig als slagwerker/paukenist bij o.a. Project Orkest Twente, Van Wassenaer Consort, Euregio Kammer Orchester, Achterhoeks Bach Koor en het Winterswijks Muziektheater (tot 2013) Momenteel is Ronny werkzaam als docent slagwerk bij het Segno-Collectief en diverse muziekverenigingen. Tevens is hij dirigent van de slagwerkgroep van “St. Jan” in Meddo en van slagwerkgroep ‘Battle’ in Bathmen.